Account
Shorts Tom Tailor Denim Tailor Denim Tom Shorts Brown YrPqdr

De Cactus groeit van oorsprong in Afrika en in Midden- en Zuid-Amerika. Zowel hoog op koude gebergtes als op de tropische Cariben. Er zijn vele honderden soorten bekend, waarvan de meeste soorten scherpe doorns hebben. Cactussoorten behoren tot de familie Cactaceae. Cactussen zijn succulenten, maar niet alle succulenten zijn cactussen.

Veel cactussen zijn makkelijk in onderhoud. Ze hebben nauwelijks water nodig en hebben geen hoge eisen aan de lichtintensiteit. Euphorbia's zijn eigelijk geen cactussen, maar wel succulenten. Onderstaande beschrijving is voor dit soort ook van toepassing.

 • Cactus water geven
 • Licht en warmte
 • Cactus verpotten
 • Voeding
 • Onderhoud
 • Bloeien cactussen?
 • Giftig
 • Ziektes
Baker Nude Clutch Ted Baker Ted Regina
 1. € 428,00 incl. BTW
  Trichocereus terschechii
  110 cm 30 cm
 2. Trichocereus pasacana
  80 cm 25 cm
 3. Baker Nude Regina Ted Ted Baker Clutch € 121,00 incl. BTW
  Pachycereus weberi
  85 cm 24 cm
 4. € 502,00 incl. BTW
  Trichocereus pasacana
  140 cm 30 cm
  Kickin Hoodie Jasper Grey Alife amp; zvRxOFqww
 5. € 261,00 incl. BTW
  Pachypodium lamereiBlack D Bekelvyn Spijkerjas Be Edgy Used xqEBIw6w Madagascar palm
  120 cm 25 cm
 • Algemene info water geven

Cactus water geven

Cactussen kunnen lang zonder water. Doordat er weinig huidmondjes aanwezig zijn verdampt het 'blad' nauwelijks water. Bovendien kunnen Cactussen vele malen hun eigen gewicht aan water opzuigen. Bij lagere temperaturen in de winter kan een cactus zonder problemen drie maanden zonder water, hierbij kunnen sommige cactussoorten iets krimpen. Bij lagere temperaturen is het beter om de grond droog te houden. Staat de Cactus echter in de huiskamer vol in de zon en/of boven een radiator, dan is eenmaal per maand water geven aan te raden.

In de zomer moet de grond tussen de gietbeurten opdrogen om wortelrot te voorkomen. Meer water kan de groei stimuleren, maar wacht bij twijfel met water geven. De meeste cactussoorten gaan in de huiskamer dood doordat ze te veel water hebben gekregen, de cactus zal dan vanuit de wortels gaan rotten. Het vervelende is dat je dit pas later gaat zien en het dan al te laat is. In de zomer is het beter per gietbeurt een flinke hoeveelheid te geven in plaats van elke week een beetje, de wortels mogen hierbij niet continu in het water blijven staan.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per drie weken water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per zes weken water geven. Vulcastrat heeft behalve de waterregulatie ook als groot voordeel dat het natuurlijke voedingsstoffen bevat.

Sproeien

Sproeien ter compensatie van droge lucht is voor een cactus niet nodig. In de winter kan een nevel dienen als waterbeurt, de meeste soorten kunnen namelijk via de huid water opnemen. Mocht de cactus last krijgen van ongedierte is het mogelijk om dit voor een deel te bestrijden met een harde waterstraal. Indien je de cactus sproeit met kraanwater kan er kalkaanslag vormen op de stam en bladeren. Hierdoor raden wij aan de cactus te besproeien met ontkalkt water of regenwater.

Licht en warmte

Vrijwel alle cactussoorten stellen weinig eisen aan de lichtintensiteit. Je kunt ze daarom op zowel een zonnige als schaduwrijke standplaats zetten. Bolvormige cactussen zoals de schoonmoedersstoel (Echinocactus Grusonii) kunnen enorm veel licht verdragen. Buiten staan in de zomer, in het directe zonlicht, is daarom ook geen probleem voor deze bolvormige cactus. De stekels dienen hierbij als natuurlijk UV-filter. Bij andere soorten dienen de haren als UV-filter.

Donkere soorten zoals de Euphorbia stellen weinig eisen aan de lichtintensiteit. Deze soort kan vrijwel overal staan. Wanneer de Euphorbia cactus donkerder staat verbruikt de plant minder water.

Regina Baker Ted Nude Ted Baker Clutch

Ook is het niet verstandig om een cactus in de zomer buiten te zetten in de felle zon, de cactus kan dan verbranden, dit kan alleen wanneer men de cactus geleidelijk in de zon zet. Let vooral op wanneer je de Cactus in de maanden juni, juli en augustus direct in de volle zon zet.

De cactus verlangt minimaal vijf uur direct zonlicht per dag. Plaats een Cactus daarom het liefst direct voor het raam. Alleen donkere soorten kunnen eventueel enkele meters van het raam staan.

De Cactussen die in Nederland gekweekt worden kunnen over het algemeen niet tegen vorst. De plant zal na de vorst rotten of imploderen.

Minimale temperatuur

Overdag: 20 ℃
'S nachts: 1 ℃
 • Algemene informatie zonlicht
 • Algemene info verpotten
 • Assortiment plantenbakken

Cactus verpotten

Het verpotten van stekelige Cactussen is niet gemakkelijk. Verpot een Cactus daarom alleen als het echt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld als de pot te klein wordt, of wanneer de grond begint te verzuren. Om jezelf te beschermen van de stekels is het raadzaam om handschoenen te gebruiken. Wanneer de stekels van de cactus alsnog door je handschoenen heen prikken, kun je de cactus ook inwikkelen met kranten of karton.

Plaats de cactus vervolgens in een nieuwe pot met een diameter die twintig procent groter is dan de voorgaande. Vul vervolgens de nieuwe pot aan met speciale cactusgrond. In plaats van handschoenen kan je ook gebruik maken van een opgevouwen handdoek om de naalden niet te voelen.

Voeding

Parka Carlow Carlow Green Racing Green Minimum Racing Parka Parka Minimum Carlow Minimum E4R4SqzHWw

De Cactus groeit van nature langzaam, daarom verbruikt deze binnenplant weinig voeding. Bemesten is niet nodig in de winter en niet noodzakelijk in de herfst. Geef de cactus vloeibare voeding bij elke vierde keer water geven, of een vierde van de dosering welke staat aangegeven op de verpakking.

Er is ook speciale vloeibare voeding voor cactussen, hanteer hierbij de gebruiksaanwijzing. Gebruik nooit een overdosis, ook niet na een periode dat de kamerplant geen voeding heeft gehad.

 • Algemene informatie voeding
 • Pokon voeding
 • Hulpmiddelen onderhoud

Onderhoud

Verkleurde bladeren

Sommige cactussoorten, zoals de Euphorbia Trigona, hebben kleine bladeren die vastzitten aan de stekels. Deze bladeren zullen gedurende de winter loslaten. Je kunt de bladeren verwijderen met de hand, of met een schone verfkwast. Doe dit door met de kwast over de stekels te strijken. Hierdoor zullen alle dode bladeren netjes verwijderd worden, zonder dat de cactus beschadigd. Indien je ze niet wenst te verwijderen zullen ze na verloop van tijd vanzelf loslaten. Indien je de bladeren te vroeg verwijderd zal de cactus gaan bloeden.

Mason's Torino Mason's Beige Torino Winter Chino yY85wq5U

Snoeien

Durf jij het aan? Niet iedereen wil zijn geliefde grote cactus in stukken snijden. Toch zal het de enige methode zijn wanneer de Cactus te groot wordt. Verwijder vertakkingen van de Cactus die te lang of te groot worden met een scherp mes. Wanneer je een cactus snijdt zal deze gaan bloeden. Het bloeden kun je het beste stoppen doormiddel van sigaretten as of andere soort as. Let op! Veel sappen die uit een Cactus komen kunnen gifitg zijn. Vooral de witte melk die uit een Cactus komt, Wolfsmelk, is gifitg. Wanneer je Wolfsmelk in je ogen krijgt of inslikt raadpleeg dan de huisarts.

In het begin is het snoeivlak minder mooi, maar uiteindelijk vertakt de Cactus op dit punt, dit is per soort anders en is geen garantie dat hij daadwerkelijk gaat vertakken. De wond droogt vanzelf en hier zijn geen extra maatregelen voor nodig. Voorkom echter dat kinderen en huisdieren aan de wond zitten.

Vermeerderen

Je kunt een cactus vermeerderen door te zaaien en/of stekken. Het stekken van Cactussen is vrij eenvoudig. Zorg er wel voor dat de wond is gedroogd voordat je de stek in droge grond plaatst.

Bloeien cactussen?

Een cactus komt in bloei wanneer deze een rustperiode heeft gehad, dit is afhankelijk van het soort. Plaats de cactus in de winter op een koelere plek (10-12 graden) en geef gedurende drie maanden geen water. Plaats de cactus in de lente op een warmere en zonnige standplaats en begin met water geven. Veel Cactussoorten hebben prachtige bloemen. Een aantal cactussoorten kan sterven wanneer deze in bloei komen.

Giftig

Het verschilt per soort of een Cactus giftig is. Sommigen zijn eetbaar. Indien de plant bij schade wit melksap verliest, is de kans groot dat deze giftig is. Raadpleeg de huisarts wanneer je witte melksap uit de Cactus hebt ingenomen of in je ogen hebt gekregen. Dit kan Wolfsmelk zijn, en deze is giftig.

Stekels of doorns kunnen diep doordringen in de huid, dit kan leiden tot irritatie of ontstekingen. Het is beter dit te (laten) verwijderen.

Ziektes

Een te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot schimmels. Daarnaast heeft een Cactus soms last van wolluis. Met een krachtige waterstraal kan de plant schoon gespoten worden. Maar let hierbij op dat je de plant zelf niet beschadigt (de huid van de plant). Bij hardnekkige wolluis is chemische bestrijding aan te raden.

 • Info ongedierte bestrijding

Soorten

Er zijn vele honderden soorten Cactussen bekend. Een aantal soorten die 123planten regelmatig verkoopt worden hieronder toegelicht.

Cactus Polaskia ChipChip

De exclusieve cactus polaskia Chipchip is een lust voor het oog. Met zijn enorm dikke stam en stoere armen uitgerust met scherpe stekels is het een stoere cactus om te zien. Hiernaast is het een cactus die lastig te verkrijgen is doordat hij zo populair is.

Winetasting Blend Trui Blend Blend Winetasting Trui Blend Winetasting Trui Winetasting Trui Winetasting Blend Blend Trui Trui Blend Winetasting AAgPzwqU

Echinocactus Grusonii (Bolcactus)

De klassieke schoonmoedersstoel of Cactus Echinocactus Grusonii. Ondanks zijn naam raden wij het af aan schoonmoeders om plaats te nemen op deze cactussen. Dit zijn de populaiste bolvormige cactussen.

Bolcactus

Cactus Tricocereus Peruvianus

De Cactus Euphorbia Peruvianus is een cactus die lijkt op en groeit als een speer, namelijk recht omhoog. Dit soort krijgt vrijwel nooit vertakkingen en is vooral gefocust op omhoog groeien. Het is een erg zachte cactus die niet heel veel naalden bevat en flink hoog kan worden.

Cactus Opuntia

De Schijfcactus Opuntia, tot deze cactusfamilie behoren vele soorten. De vruchten van bepaalde Opuntia soorten zijn eetbaar, doe hiervoor wel eerst goed research.

Opuntia cactussen

Cactus Pachycereus Pringlei

De naalderigste cactus moet wel de Pachycereus Pringlei zijn. Deze rechtgroeiende cactus is volledig uitgerust met vlijmscherpe naalden. Het mooie bij deze soort cactus is dat je hem goed ziet ontwikkelen van bovenaf, de naalden vouwen zich als een bloem open en de cactus kan op deze manier groeien.

Pachycereus Pringlei

Cowboycactus (Euphorbia)

Eén van de bekendste cactussen met prachtige unieke vertakkingen waar hij zijn naam aan dankt. De Euphorbia cactus kent ook nog veel verschillende soorten.

Euphorbia

Vond je deze informatie handig? Like ons op Facebook. Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie
Categorieën
 • Kamerplanten Encyclopedie
 • Water geven
 • Ziektes en ongedierte
 • Licht behoefte
 • Verpotten
 • Voeding Ted Baker Clutch Ted Baker Regina Nude
 • Snoeien
 • Stekken& Kweken
 • Vulcastrat
 • Hydrocultuur
 • Potgrond
Ted Baker Baker Regina Ted Nude Clutch
92.665245202559% of 1009.3 / 10 3440 beoordelingen